נקודות למחשבה בעקבות הקורונה
ולקראת יום המשפחה שיחול בחמישי הקרוב
אפשר לשלב בין קריירה ומשפחה ולהישאר שפויים?
הניסיון לנהל חיי עבודה מספקים ופוריים, לגדל ילדים וליהנות מהם, לשמור על זוגיות בריאה ולמצוא גם זמן לעצמנו נראה לעיתים בלתי אפשרי. אנחנו נקרעים בין הרצון להצליח בעבודה לבין הרצון להצליח לנהל במקביל גם חיי משפחה טובים ומהנים. שניהם ערכים חשובים, משמעותיים ומדורגים גבוה בערכי החברה הישראלית.
עבודה ומשפחה הן שתי מסגרות חברתיות המתחרות על אותם משאבים של זמן ואנרגיה. זמן ואנרגיה שנקדיש למסגרת אחת, יבואו על חשבון הזמן והאנרגיה שנוכל להקדיש למסגרת השניה.
בשתיהן יש לנו ולאנשים הסובבים אותנו ציפיות ודרישות מאיתנו. לעיתים הדרך בה אנחנו רואים את תפקידנו שונה מהדרך בה הסביבה רואה אותה. לעיתים, גם כאשר אנחנו והסביבה רואים את הדברים עין בעין, הביצועים שלנו אינם עומדים בציפיות שלנו או של הסביבה. כתוצאה מכך נוצרים קונפליקטים, הגורמים לנו ולסובבים להיות מתוסכלים, כועסים ואולי אף חסרי אונים.
חווינו זאת בצורה חזקה יותר בשנה האחרונה, כאשר הגבולות בין הבית לעבודה היטשטשו. נאלצנו ללמוד כיצד לחלק את זמננו בין צרכי המשפחה לבין דרישות העבודה, כאשר בשונה מהעבר, אנחנו נמצאים פיזית באותו המקום. נאלצנו ללמוד איך להתרכז במשימות העבודה בזמן שאנשים נוספים נמצאים בבית, דורשים את תשומת הלב ומסיטים את המיקוד שלנו. מצאנו את עצמנו עובדים בשעות לא סטנדרטיות והכל על מנת להתמודד בשתי החזיתות.
למרות הקושי, חשוב לנזכור ששתי המערכות האלה משלימות זו את זו וחשובות לתחושת ההצלחה והמסוגלות שלנו. שתיהן עונות על צורך בתחושת שייכות, ביטחון, תרומה לחברה ולמשפחה ולתחושת המיצוי העצמית.
אז מה עושים?
"סוף מעשה במחשבה תחילה"
כאשר אנחנו רוצים שיהיו לנו חיים מסוימים, צריך קודם כל שנצליח לראות אותם בעיני רוחנו. לאפשר לעצמנו לדמיין את המטרה הגדולה ואחר-כך לתכנן את הדרך שתוביל לשם.
כשאני מתלבטת לגבי המשך דרכי בכל תחום בחיי, וגם בתחילת כל תהליך ליווי א.נשים בשינוי קריירה, אני משתמשת בטכניקה הידועה בשם: "תרגיל בית הקפה", או "תמונת עתיד מיטבית.
מבקשת מעצמי או מהמתאמנ.ת לדמיין שאנחנו נמצאים בעוד 5 שנים מהיום, נפגשים עם חבר או חברה שלא פגשנו מזה זמן רב, ומספרים להם איפה אנחנו נמצאים היום ומה עבר עלינו מאז פגישתנו האחרונה.
המטרה היא לייצר תמונת עתיד מדויקת ומפורטת, ממש לראות את עצמנו בסרט החיים העתידיים שלנו, סרט שעונה על סט מאוד מדויק של שאלות.
שאלות כמו: האם את/ה עובד/ת?, היכן את/ה עובד/ת? מה סדר היום שלך? את מי את/ה פוגש/ת? כמה את/ה מרוויח/ה? מה את/ה לובש/ת? איך את/ה מרגיש/ה? איך הסביבה מגיבה?
סט שאלות זה מתמקד בעולם העבודה, אך אנחנו מבלים חלק משמעותי מהחיים שלנו בעבודה, ולכן יש לכך השפעה משמעותית על החיים שלנו בכללותם. כמובן שאם רוצים לטפל בתחום ספציפי אחר, יש להיעזר בסט אחר של שאלות.
בכל פעם אני מתפעלת מחדש מההשפעה המהירה והמיטיבה שיש לתהליך הזה. העצירה הזו להתעסקות בחלומות והדרך למימושם מביאה איתה תקוה, שמחה ותחושת בהירות.
השלב הבא, הוא לתרגם את הסרט למשהו פרקטי ביותר, ללו"ז שבועי. לשתול בטבלה את כל הדברים והמשימות שאנחנו רוצים שיקרו בחיים שלנו, בעבודה ומחוצה לה. חשוב לשריין מקום לכל היבט בחיים: זוגיות, משפחה, עבודה, ספורט, עניני הרוח, תחביבים, מנוחה וכל דבר אחר שחשוב לנו שיתקיים בחיינו. לכל אחד מהם להגדיר את הימים, השעות ומשך הזמן שיוקדש לכל פעולה, כך שבסופו של דבר ניתן יהיה לראות במבט אחד האם החזון אפשרי.
קרוב לוודאי שיהיו התנגשויות ואילוצים, ולכן יהיה צורך בקביעת סדרי עדיפויות. זוהי התמודדות לא קלה, אבל אם היא תעשה בשלב הזה, סביר שיהיה קל יותר להתמודד בזמן אמת כאשר יתעורר הצורך לבחור בין ביצוע משימת עבודה לבין מימוש מחויבות משפחתית, או עיסוק בתחביב אהוב.
זאת, כמובן, רק ראשית הדרך. חשוב להתאמץ ולהתאים עד כמה שניתן את המציאות לחזון.
חושבים על שינוי קריירה?
קבלו ממני שיחת מיקוד ללא עלות
אז איך כדאי להתנהל בחיי היומיום?
- הדבר החשוב ביותר – התנהלו בהסכמה ושיתוף פעולה עם בן/בת הזוג! המשפחה והבית הם העוגן והמפעל המשותף של שניכם. מאמץ והשקעה משותף זה מה שישפר את הסיכוי לעמידה בתוכנית שהכנתם.
- הקפידו לשאול את עצמכם כל הזמן מה אתם חייבים לעשות? ומה אתם רוצים לעשות? ותעדפו את המשימות עפ"י סולם הערכים שהגדרתם בתחילת התהליך.
- היו נוכחים ברגע הזה: כאשר אתם עובדים היו ממוקדים בעבודה, כאשר אתם עם המשפחה השקיעו את כל תשומת הלב שלכם בבני המשפחה. פיתוח יכולת ההתמקדות תהפוך אתכם אפקטיביים יותר וכך תצליחו להשלים משימות בזמן קצר יותר .
- צרו שגרות התנהלות שיסייעו לכם להתמיד בבחירות שעשיתם
- נהלו יומן משותף לעבודה ולחיי המשפחה. כך לא תפספסו אירועים חשובים הקשורים לבני המשפחה.
- קיבעו עוגנים משפחתיים כמו ארוחות משותפות, טיולים משותפים וכו'
- חלקו משימות ותחומי אחריות לכל אחד מבני הבית – בן זוג וילדים – כל אחד בהתאמה לגילו ויכולתו.
- במידת הצורך היעזרו במסגרות תומכות לילדים, בסיוע בני משפחה, מטפלות, חוגים וכו'
- קיבעו והקפידו על קיום דייט שבועי עם בן/בת הזוג
- קיבעו והקפידו על זמן איכות עם כל אחד מהילדים בנפרד
- שריינו זמן איכות עם עצמכם: לספורט / קריאה/ עיסוק בתחביבים
- שריינו זמן לחברים ומשפחה מורחבת
התנהלות זו אינה פשוטה, אך הוכח כבר שהקפדה על ביצוע הרגלים במשך 21 יום לפחות מסייעת בהטמעתם. השכר שמביאה איתה ההתמדה בהקשר זה שווה את המאמץ.
בהצלחה!