מכירים את הסרטים שמתחילים בסצינה מסוימת, ואז חוזרים אחורה בזמן? וברוב הסרט בעצם מספרים לנו מהי הדרך שעברו הגיבורים כדי להגיע לסצינת הפתיחה?
זו טכניקה שכדאי להשתמש בה גם כאשר אנחנו מתלבטים לגבי הקריירה שלנו. לעיתים קרובות פונים אליי א.נשים ואומרים שאין להם מושג מה הם רוצים, והם לא יודעים מאיפה להתחיל. ואני אומרת – התחילו מהסוף!
אבל לא נקדים את המאוחר, נתחיל בלדבר על סטיבן קובי.
מיהו סטיבן קובי?
סטיבן קובי היה מחנך, מרצה, סופר מצליח ומפתח שיטת קובי לניהול אפקטיבי. הוא התפרסם בעיקר בזכות ספרו "שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד" שנמכר בעולם בכ-25 מליון עותקים (!)
עיקרי שיטתו מבוססים על הגישה שאופיו של האדם הוא כלל הרגליו ועל מנת לייצר חיים טובים ואפקטיביים על האדם לפעול מהפנים החוצה. לעבוד קודם כל על ה"אני הפנימי" שלו ולסגל לעצמו הרגלים שביצועם בהתמדה ובאופן עיקבי יסייעו לו לחיות את החיים האפקטיביים והמוצלחים שהוא רוצה לעצמו.
מהו ההרגל?
הרגל הינו התנהגות שגרתית שחוזרת על עצמה באופן סדיר. לעיתים היא מתרחשת באופן בלתי מודע ולעיתים היא מתוכננת. החזרתיות הופכת את ביצוע ההרגל לאוטומטי. על מנת שנתמיד בהרגל צריכים להתקיים 2 עקרונות: האחד –סימן פשוט וברור שיאותת לנו להתחיל בהתנהגות שאנו רוצים, והשני – הגדרה בהירה של הגמול שנקבל אם נבצע את ההתנהגות, כך שתהיה לנו סיבה משכנעת לבצע את ההתנהגות הזו.
מהם שבעת ההרגלים של סטיבן קובי וכיצד הם יכולים להשפיע על הקריירה?
ההרגל ה-1 : "היה פרואקטיבי"
יוזמה ופרואקטיביות הן הבסיס. עלינו לקחת אחריות על חיינו ועל ההחלטות שלנו, כדי שלא נהיה קורבן של המציאות. כך ההתנהגות שלנו תהיה פועל יוצא של החלטותינו, ולא של התנאים בהם אנו נתונים, או מושפעת מהתנהגות הזולת. מיקוד שליטה פנימי וגישה חיובית יסייעו לקבלת תחושה של שליטה על החיים. שימוש בכישורים כמו אומץ, התמדה, אחריות אישית ותושייה יסייעו לנו להשפיע על המציאות שלנו, לחולל דברים ולא לחכות שדברים יתרחשו מאליהם.
הגישה הפרואקטיבית ל"שגיאות" היא להכיר בהן מיד, לתקנן וללמוד מהן. משמעות הפרואקטיביות היא להבטיח לעצמנו הבטחה ולקיימה, להציב לנו יעד ולעמוד בו. ככל שנעשה זאת יותר, כך ניעשה פרואקטיביים יותר.
עיקרון זה רלוונטי גם בעולם הקריירה: אם נשב ונחכה שהמציאות שלנו תשתנה מאליה, או מישהו יציע לנו מיוזמתו את המישרה המבוקשת, טעות בידינו. עלינו ליזום ולפעול, לייצר את התשתית לשינוי:
- ללמוד על התפקיד או המקצוע החדש שבו אנחנו מתעניינים
- להשיג מידע על החברה בה אנחנו רוצים לעבוד
- להיעזר ברשת החברים והמכרים כדי לקבל מידע על מישרות רלוונטיות או אנשים שיוכלו לסייע לנו להשיג את התפקיד שאנו רוצים.
- לשלוח קורות חיים כתובים היטב על מנת שיובילו לזימונים לראיונות עבודה
- להגיע מוכנים לראיון כדי לעבור אותו בהצלחה
ההרגל ה-2: "צפה את הסוף ותכנן את ההתחלה"
קובי טוען שאם נראה לנגד עינינו מלכתחילה את הסוף, נדע מהם הצעדים שעלינו לנקוט כדי ללכת בכיוון הנכון, וכך נוכל להיות אפקטיביים באמת. הוא הציע לרשום לעצמנו את הדברים שנרצה שיאמרו עלינו בהלוויה שלנו וכך נבין מהי הצלחה בעיננו, ונדע מהי הדרך שעלינו לעשות כדי שכך אכן יקרה.
לטענתו פעולה נבראת פעמיים: כל דבר הוא פרי יצירה מנטלית שלנו ואח"כ יצירה פיסית.
כשאנחנו מתלבטים לגבי הקריירה שלנו ואין לנו מושג איך להתחיל, הכי טוב זה לחשוב לאן רוצים להגיע בסוף. כפי שאמר קובי, אם נחשוב טוב על כל הסופים במהלך חיינו, סביר להניח שגם כאשר נגיע לאותו סוף סופי נהיה שלמים עם המקום אליו הגענו, משום שלאורך כל הדרך התקדמנו בדרך הנכונה והמתאימה לנו.
איך מתחילים מהסוף?
יש כל מיני דרכים להתחיל מהסוף, אבל בעיקר צריך לדמיין: אפשר לעצום עיניים כאשר שוכבים על המיטה בחדר השינה, על שמיכה בפארק, או יושבים בתנוחת מדיטציה. העיקר להיות במקום שקט שיאפשר לכם להתרכז ולראות בדמיונכם את המציאות שאתם רוצים לעצמכם. רישמו אחר-כך מהן התוצאות אליהן אתם רוצים להגיע, ומהם הצעדים הדרושים להשגתן. זאת תהיה היצירה המנטלית של התפקיד אותו אתם רוצים למלא. היצירה הפיזית שלו תקרה בשלב מאוחר יותר, כאשר תבצעו בפועל את התוכנית.
ההרגל ה-3: "קבע לך סדר קדימויות"
לאחר שסיגלתם לעצמכם את 2 ההרגלים הראשונים, ניתן לעבור להרגל השלישי שהוא היצירה הפיזית שציינתי קודם. כדי שתוכלו ליישם בפועל את התוכנית שלכם, עליכם להיות מסוגלים לנהל את עצמכם בצורה טובה ולהבחין בין עיקר וטפל. קובי מציע לחלק את המשימות בין ארבעת הסוגים המופיעים בטבלה שלהלן: דחוף וחשוב, דחוף ולא חשוב, לא דחוף וחשוב, לא דחוף ולא חשוב.
אנשים פרואקטיבים מרכזים את מאמציהם בטיפול במשימות חשובות שאינן דחופות. אלו המשימות שיקדמו אותם להשגת המטרות שלהם בטווח הרחוק. ככל שמתמקדים בהן, יתמעטו המקרים בהם הם נאלצים להיכנע לדחוף והחשוב, משום שמנעו אותו ע"י פעולות מקדימות שעשו מראש. באותו אופן, חשוב להימנע מלבזבז את הזמן על משימות שאינן דחופות ואינן חשובות.
בהקשר של שינוי הקריירה הרצוי, יש לשאוף להיות גמישים: לתכנן את הלו"ז שלנו מראש, תוך שימת לב לצרכי האנשים מסביבנו: המשפחה, הבוס, החברים לעבודה, הלקוחות, והכי חשוב לשריין זמן לדברים שיצוצו במהלך השבוע ולא צפינו אותם מראש.
משימת טווח רחוק יכולה להיות הכשרה מקצועית שתאפשר לעבוד בעתיד בתחום שבחרנו. לעומתה, משימה שנתעלם ממנה ולא נקדיש לה זמן כלל, יכולה להיות שיחת טלפון או פגישה שאנחנו יודעים שלא תועיל לקידום המטרה שלנו.
ההרגל ה-4: "אני מנצח- אתה מנצח WIN-WIN"
לאחר שסיגלתם לעצמיכם את ההרגל השלישי, תרגישו בטוחים יותר בעצמכם ותוכלו להכיל את ההרגל ה-4. לפעול מתוך ראיית השפע ולהבין שהחיים אינם זירת תחרות. המטרה היא לפעול בחיים מתוך תחושת שיתופיות. לייצר קואליציות שבהן כולם מרוויחים ולכן מוכנים לשתף פעולה.
כדי לקדם את הקריירה שלכם, לימדו לתת אמון באנשים ולהאציל סמכויות. כנות, אמינות ומחויבות שנפגין למול אנשים איתם אנו עובדים או מחפשים עבודה, יגרמו להם להפגין יחס זהה כלפינו.
חושבים על שינוי קריירה?
קבלו ממני שיחת מיקוד ללא עלות
ההרגל ה-5: "הבן תחילה ואז תהיה מובן"
פתיחות ואמון שנרכשו בשלב ההרגל ה-4, מאפשרים לפתח את מיומנות ההקשבה לאנשים אחרים. הקשבה אמפטית תגרום לצד השני לשתף איתנו פעולה. רק לאחר שהקשבנו לצד השני ואף שיקפנו לו את התוכן והרגש מתוך דבריו, נוכל לצפות ממנו להקשבה לצרכים שלנו.
בראיון עבודה למשל, חשוב להקשיב טוב ולהבין את הסיטואציה ורק אח"כ להגיב אליה. כך הסיכוי שהגבתם בצורה נכונה וטובה יגבר. כמו כן חשוב מאוד לערוך תיאום ציפיות בכל מערכת יחסים שאנחנו מנהלים. אם זה בעבודה ואם במצבי חיים אחרים.
ההרגל ה-6: סינרגיה
משמעותה של הסינרגיה היא שהשלם גדול מסך חלקיו. בשלב זה מתבטאות כל היכולות הקודמות שסיגלתם לעצמכם ומאפשרות לכם להנות מהערך הגדול שמביא איתו שיתוף פעולה ושימוש בחוזקות של כל אחד מהמשתתפים. בעבודה המשותפת תצליחו להגיע להישגים גבוהים יותר מאלו שהיה משיג כל אחד מכם בנפרד.
ובעולם הקריירה – כדאי שתחפשו, תיצרו קשרים ותשתפו פעולה עם אנשים שונים מכם, שיתנו לכם פרספקטיבה שונה וחלופות שלא חשבתם עליהן. ייתכן שישקפו לכם אמיתות ותכונות שלא ידעתם שיש לכם וכך יפתח בפניכם עולם חדש של אפשרויות.
ההרגל ה-7: "השחז את הגרזן"
צורת החיים הנכונה היא להיות בשיפור מתמיד. כאשר מתחזקים את האיזון בין הייצור- הפעולות שלנו, ליכולת הייצור – ארבעת הממדים המרכיבים אותנו: הפיסי, הרוחני, המנטלי והחברתי רגשי, מתנהלים באפקטיביות.
ממה מורכבים הממדים האלה?
- פיזי – התעמלות, תזונה. שינה טובה, ניהול לחצים
- מנטלי – קריאה, הדמיה,
- תכנון, כתיבה, התמודדות עם FOMO (FEAR OF MISSING OUT).
- חברתי ריגשי – תרומה לכלל, אמפתיה, סינרגיה, ביטחון פנימי, ניהול מערכות יחסים ברוגע.
- רוחני – הבהרת ערכים וקבלת מחויבות, לימוד ומדיטציה.
בבואנו לבחור תפקיד חדש או קריירה חדשה, חשוב שנוודא שגם לאחר השינוי נצליח לשמור על איזון בין ארבעת הרבדים. בחירה נכונה תוביל אותנו להתקדמות משמעותית ועקבית כלפי מעלה בתנועת ספירלה של צמיחה ושינוי ושיפור מתמשך.
כיצד ניתן להטמיע את ההרגלים?
יצירת הרגל חדש הוא משימה מאתגרת, אך לגמרי אפשרית. המוח שלנו מאוד אוהב הרגלים, לכן המפתח להצלחה הוא פשוט לחזור על כך מספיק פעמים. ישנו מיתוס שאומר שלוקח 21 יום לפתח הרגל חדש, אך הוא אינו מדויק. במחקר שנערך ע"י קבוצת חוקרים בראשות החוקרת פיליפה לאלי נמצא כי נדרשו 66 ימים בממוצע כדי להפוך התנהגות להרגל אוטומטי, כאשר הטווח נע בין 45 ל-245 יום.
לא משנה כמה זמן ייקח לכם להטמיע את ההרגלים שיאפשרו לכם להנות מחיים טובים וקריירה מספקת, העיקר שתתחילו ובעיקר שתתמידו!
בהצלחה!