מאמן קריירה –
כל מה שלא ידעתם ואולי חששתם לשאול

לפני 10-15 שנים לא הכירו בארץ את המקצוע מאמן אישי. האימון האישי לקח מתודיקות עבודה ממאמני ספורט ויישם אותם בעולם העיסקי והאישי, בהצלחה רבה. כשנשאלתי בתחילת דרכי כמאמנת קריירה מה זה  "מאמן קריירה", הייתי קצת מופתעת, אך מיד נזכרתי שגם אני בעצם שאלתי מישהו "מה זה אימון אישי?" לפני 15 שנה. אם היו גם לך עד כה תהיות, מה זה מאמן קריירה, אני מאמינה שאחרי קריאת המאמר הזה הדברים יהיו יותר ברורים גם לך.

מה זה מאמן קריירה?

אבל איך עונים על זה בדרך קצת שונה?
האסוציאציה הראשונה שעלתה לי לראש היתה: "מצרפי המקרים" ספרו הראשון והמצוין של הסופר הישראלי יואב בלום. וכך כתוב על כריכת הספר: "הגורל הוא בסך הכול עוד משימה שבוצעה כהלכה.
פרפר שמניד את כנפיו גורם לסערה במקום המרוחק אלפי קילומטרים ממנו, אבל מי שכנע אותו להניד את כנפיו? 
שני סטודנטים מתיישבים זה ליד זו בשיעור משעמם, ומוצאים את אהבת חייהם, אבל מי דאג שדווקא שני הכיסאות האלה יישארו פנויים? ספר עב-כרס עוצר קליע במעופו ומציל את בעליו, אבל ממי קיבל הסופר את הרעיון לעלילה המסועפת?"

את התשובה שנותן הספר לשאלות החשובות האלה לא אגלה לכם, כמובן, כדי שתהנו מקריאתו. אבל את ההקשר שעשה המוח שלי לגבי מאמן קריירה, בהחלט אשתף איתכם.

בעולם הקריירה קיימים בעלי מקצוע שונים: "מאמן קריירה", "יועץ קריירה", "סוכן קריירה". הם משתמשים בגישות שונות כדי להגיע לאותה תוצאה: לסייע לפונים אליהם להבין מהו התפקיד הנכון והמתאים ביותר עבורם ולהנחות אותם כיצד להשיג אותו.

אנסה להסביר באופן פשטני את השונות ביניהם: יועץ קריירה – עורך לפונה מבחנים מסוגים שונים ועל בסיס התוצאות מציע לו מספר כיוונים שיכולים להתאים לו. סוכן קריירה- בדומה לסוכן של שחקן כדורסל שמוצא עבור הלקוח שלו את הקבוצה הבאה, מוצא ללקוח שלו את התפקיד הבא שלו, תוך שימוש ברשת הנטוורקינג שיש לו עם מקבלי החלטות בארגונים שונים.

לעומתם – מאמן קריירה פועל עפ"י האמונה שבכל אדם ישנם היכולות והכישורים למצוא בעצמו את הדרך הנכונה לו, ורק נדרשת לו הכוונה. הוא משתמש בתהליך של שאילת שאלות מכוונות, ובכך מוביל את המתאמן לבחירת הדרך הנכונה עבורו ולהצלחה.

מאמן קריירה הוא סוג של מצרף מקרים בעיני… הוא מעורר שאלות מעניינות כמו:

מהי מידת השליטה והמעורבות שלנו בקביעת מסלול החיים שלנו?

איך אנחנו בוחרים להשיג את המטרות שלנו בחיים?

עד כמה אנחנו מאמינים ביכולות שלנו?

האם אנחנו רק צריכים הכוונה? או מעדיפים שמישהו חיצוני לנו יאמר לנו מה נכון עבורינו?
ושאלות נוספות – כל אחד על פי תפישת עולמו.

אז מה בעצם עושה מאמן קריירה?

מאמן קריירה עוזר לפונים אליו להבין מהם החלומות, הרצונות והמטרות שלהם. מהם הערכים והיעדים התעסוקתיים המובילים אותם, ומהם החסמים המעכבים או מונעים מהם התקדמות לעבר המטרה.

בין פגישה לפגישה מקבלים המתאמנים משימות המסייעות בידיהם: להגדיר מטרות ויעדים, לבנות תוכנית עבודה ברת ביצוע, להטמיע הרגלים חדשים שמקדמים אותם להצלחה ומחזקים את הביטחון העצמי והמיקוד. כך, כאשר המתאמן עצמו עונה על השאלות ששואל המאמן, וכן על שאלות נוספות שעולות לו תוך כדי התהליך, ובוחר את דרך ההתקדמות הנכונה עבורו בהתאם לתשובות, הוא משיג את המטרות שקבע לעצמו.

בתהליך ישנה מחויבות הדדית:
קביעת מועדי, תדירות והאופן בו יתבצעו הפגישות נעשות בשיתוף ובהתאמה למתאמן והמאמן יחדיו. משך התהליך מחייב גם הוא רצינות והשקעה מטעם שני הצדדים. בנוסף, המתאמן מתחייב לפנות זמן ולהתייחס ברצינות לביצוע המשימות שניתנו לו. המאמן, מצידו, מתחייב להוביל את התהליך כפועל יוצא של ביצוע המשימות, וניתוח המידע שהוא מקבל לצורך קידום התהליך.

חשוב להדגיש, שכמו מאמנים בתחומים אחרים, מאמן קריירה אחראי על התהליך אך לא על התוצאה. המתאמן הוא זה שאחראי לתוצאה. אני תמיד מציעה למתאמנים שלי להתמסר, לנסות לא להיות שיפוטיים ולתת לתהליך לעשות את שלו. לסמוך על המאמן שיוביל אותך בדרך המתאימה לך בזכות הידע והנסיון שלו.

חושבים על שינוי קריירה?
קבלו ממני שיחת מיקוד ללא עלות

באילו מקרים כדאי לפנות למאמן קריירה?

בכל צומת דרכים במהלך החיים בו אתם מרגישים תקועים ולא מצליחים להתקדם בכוחות עצמכם, מתאים לפנות למאמן קריירה:
עבודה ראשונה אחרי הצבא, עבודה ראשונה בסיום לימודים, רוצות לעשות שינוי קריירה בסיום חופשת הלידה? מרגישים שמיציתם את התפקיד הנוכחי שלכם? פוטרתם? הוציאו אתכם לחל"ת? יצאתם לפרישה מוקדמת? או פרישה מחמת גיל? כל נקודת זמן כזו היא הזדמנות לעצירה, חשיבה מחודשת, הסקת מסקנות וחישוב מסלול מחדש.

אני לא סגור.ה על עצמי, אז מה הטעם לפנות למאמן קריירה?

זאת שאלה שנשאלתי פעמים רבות. א.נשים טועים לחשוב שכדי להתחיל בתהליך של אימון קריירה, חייבים להגיע עם תובנות מסודרות לגבי הכיוון הרצוי. על משקל האימרה:
"אין הזקוק לחופשה יותר מזה שחזר ממנה זה עתה", אני טוענת שאין אדם הזקוק לאימון קריירה יותר מזה שאין לו מושג מהו הכיוון הנכון עבורו. תעשו טובה לעצמכם, תתגברו על הנקודה הזו ותבחרו לכם מאמן קריירה שאתם מתחברים אליו וצאו לדרך.

איך אדע אם מתאים לי, באופן אישי, להיעזר במאמן קריירה?

זו שאלה מצוינת שמטרידה לא מעט אנשים ומונעת מהם להתקדם בתהליך. בעיניי, הדרך הטובה ביותר היא פשוט להתנסות! להתגבר על החששות, להשתמש בשירותי גוגל, לקרוא או לצפות בחומרים שכתב או צילם המאמן, ורק אם מרגישים חיבור אישי אליו, לפנות ולקיים שיחת מיקוד.

במידה והדינמיקה בשיחת המיקוד מתאימה לכם, קיבעו פגישה ראשונה. אני מציעה לכם לפנות למאמנים שמאפשרים לכם גמישות בכמות הפגישות ובאפשרות לסיים את התהליך בכל זמן שמרגיש לכם נכון.

מהם השלבים בתהליך עם מאמן קריירה?

אני מניחה שכל מאמן קריירה יינסח את התשובה באופן אחר. מבחינתי מתקיימים 7 שלבים. זה אולי נשמע המון, אבל לא מעיד בהכרח על כמות הפגישות או על קצב ההתקדמות. ייתכן שבפגישה אחת יושגו מספר שלבים, וייתכן שיהיה צורך להתעכב על שלב מסוים במשך יותר מפגישה אחת. כך או כך, חשוב לא לוותר על אף אחד מהשלבים.
אלה השלבים כפי שאני רואה אותם:

שלב 1 – להסתכל למציאות בעיניים – לדבר עם עצמכם ועם המאמן אמת. להבין מהו הצורך האמיתי שהוביל אותכם לפנות לתהליך, מה הבעיה האמיתית שעומדת מאחורי הרצון שלכם לעשות שינוי? האם שינוי תעסוקתי הוא הפיתרון?

שלב 2 – ליצור בהירות – החיים מתנהלים בקצב מהיר והם מלאים בכמות עצומה של מידע. לכל שאלה או תהייה ניתן תוך שניות למצוא תשובה באינטרנט ועודף האינפורמציה מבלבל. התוצאה היא מחשבה מעורפלת וחוסר יכולת לראות את הדברים בצורה בהירה וברורה. זה הזמן בו מדייקים את הצורך ומבינים את הבעיה ואולי אפילו כבר רואים איזשהו סוג של פיתרון.

שלב 3 – להבין חלומות ורצונות – בעזרת טכניקות שונות "תציירו" לפרטי פרטים את החיים שאתם רוצים לעצמכם, זה הזמן לעוף עם הדמיון והשלב הזה הוא שלב מלהיב ומשמח במיוחד.

שלב 4 – לבחון פערים – זה השלב בו יורדים לקרקע ומבינים מהו הפער בין המצב בו אתם שואפים להיות לבין המצב בו אתם נמצאים היום. ממפים את הפערים.

שלב 5 – האם וכיצד ניתן לגשר על הפערים – מהם התהליכים הנדרשים על מנת להגיע בפועל לתמונת העתיד המיטבית שציירתם בשלב 3? מהם היתרונות, הכוחות, הניסיון והכישורים שלכם שיאפשרו לכם לגשר על הפערים שזיהיתם.

שלב 6 – בניית תוכנית פעולה – זיהוי ורישום הפעולות הנדרשות, פירוק כל משימה לתתי משימות, קביעת יעדים ולו"זים לכל משימה. בניית תרשים זרימה (גאנט) מסודר בהתאם לתעדוף שנקבע. הגדרת העזרים הנדרשים, בדיקה שאין צווארי בקבוק, תוכניות חליפיות וכל הדברים שעושים כשבונים תוכנית עבודה…

שלב 7 – יישום התוכנית בפועל – זה השלב לעבור מדיבורים למעשה. ישנם מתאמנים שירצו להמשיך מכאן בכוחות עצמם וישנם כאלה שזה בדיוק הזמן בו הם צריכים תמיכה, ליווי והכוונה.

כמה זמן לוקח תהליך עם מאמן קריירה?

התשובה היא: תלוי…

הכל תלוי בצרכים של המתאמן, באיזה שלב מתוך השלבים הוא נמצא, מהי העזרה שהוא רוצה ו/או צריך מהמאמן. השלבים 6 ו-7 שתארתי בשאלה הקודמת הם השלבים המשפיעים יותר מכל על אורך התהליך.

תהליך האימון, מתחילתו ועד כניסה למסלול והשגת תוצאות, יכול לקחת כחודש ועד 3 חודשים של פגישות שבועיות בנות שעה עד שעה וחצי.

כמובן שככל שהמתאמן יהיה יותר מחויב לתהליך, ויעשה את הפעולות הנדרשות ממנו, הסיכוי להצלחה, ואולי אף הצלחה בפרק זמן קצר יחסית, גדול יותר.

אם אני רוצה תהליך קצר, מתאים שאפנה למאמן קריירה?

חשוב להיכנס לתהליך בהתמסרות וללא סטופר, לסמוך על המאמן שיוביל אתכם בבטחה ויקדיש בדיוק את הזמן וכמות הפגישות הנדרשת ולא יאריך ללא צורך.
מניסיוני, ישנם מתאמנים ששתי פגישות הספיקו להם כדי להבין את הכיוון ומשם המשיכו בכוחות עצמם, ישנם כאלה ש-4 פגישות עשו את העבודה ויש כאלה שנזקקו ליותר.

מה שחשוב הוא לעשות את התהליך הנכון ולאפשר לעצמכם בחינת עומק טובה. זאת על מנת שלא תחזרו לאותה הנקודה בה התחלתם לאחר התפקיד הבא.

מה חשוב לעשות לפני שמתקדמים בתהליך עם מאמן קריירה?

תיאום ציפיות גלוי ואמיתי הוא הדבר הנכון בעיניי. בשיחת המיקוד הראשונית חשוב שתבטאו את הציפיות והחששות שלכם מהתהליך. תשאלו את כל השאלות שמטרידות אתכם, תבינו את דרך הפעולה של המאמן, תדירות, משך ועלות הפגישות, אופן התשלום, אופן התנהלות הפגישות (פיזיות, בזום או בטלפון) וכל שאלה שעולה בראשכם. שקיפות וכנות – חשוב שילוו את כל התהליך וכך יובילו להצלחתו. אל תחששו בכל שלב להגיד את שעל ליבכם – למאמן הקריירה שלכם חשוב, לפחות כמו לכם, שהתהליך יהיה טוב, יעיל ומוצלח.

כמה עולה תהליך ליווי של מאמן קריירה?

תלוי בשיטת הליווי.
קיימות 2 שיטות ליווי:

האחת- השיטה הקלאסית שאורכת 12 מפגשים בני שעה עד שעה וחצי.

השניה- ללא קביעה מראש של כמות הפגישות, ותשלום עבור כל פגישה בנפרד.
בכל מקרה, מחירה של כל פגישה עשוי לנוע בין 350 שקל ועד 600 שקל לשעה, בהתאם למאמן.

אז אם אתם רוצים להיות מצרפי המקרים של עצמכם,

אם יש לכם שאלות נוספות, או הגעתם למסקנה שאתם רוצים/ צריכים ליווי של מאמן קריירה,

אתם מוזמנים למלא את הפרטים שלכם באתר ואחזור אליכם במהרה.
בכל מקרה, בהצלחה בדרככם המקצועית ובכלל.

מכיר מישהו שהמסר הזה יכול לעניין אותו? תהיה חבר ותשתף

 

מידי שבוע אני מעלה תכנים מעניינים על אנשים, קריירה ותעסוקה

מוזמנים גם להקשיב לפודקאסטים שלי באתר, או בפלטפורמה בה אתם מקשיבים לפודקאסטים: ספוטיפיי,  יוטיובאפל פודקאסטגוגל פודקאסט וכו'

2 תגובות

  1. כעת יותר ברור לי התפקיד של מאמן קריירה
    7 השלבים נשמעים תכלתיים ויעילים
    הפנתי אלייך חברה
    בהצלחה!

    1. תודה מירי על תגובתך ועל ההפניה.
      בהחלט חשוב שאנשים יהיו מודעים לעובדה שקיים מאמן קריירה ומה הוא יכול לעשות עבורם.
      ובעיקר מהן האפשרויות שיפתחו בחיים המקצועיים שלהם ומהם הכיוונים החדשים שילכו בהם
      וישפיעו לטובה על החיים שלהם בכלל וגם על בני המשפחה והסביבה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חושבים על שינוי קריירה?
קבלו ממני שיחת מיקוד ללא עלות
גילי פיינשטיין מאמנת לשינוי קריירה - רעיונות לשינוי

היי! אני מעלה לאתר שלי תכנים רבים בנושא קריירה ואפקטיביות בעבודה, שממש חבל לפספס!

מלא.י כאן את המייל שלך

וכך נוודא שתשמע.י ממני בכל פעם שתוכן חדש, מקורי ואיכותי יעלה לאתר. מבטיחה לא להציק יותר מדי 🤞
גילי 🙂

דילוג לתוכן