חושבים על שינוי קריירה? בואו נדבר על זה

שינוי קריירה
שינוי קריירה – כבר לא מילה גסה. בעבר התמודדנו עם סרטים וקולות בתוך ראשנו, של הורינו והסביבה הקרובה. קולות שחזרו והדגישו בפנינו עד כמה חשוב למצוא עבודה טובה, במקום רציני ומסודר והכי חשוב – להחזיק בה לאורך זמן.   השנה האחרונה, "שנת הקורונה", שינתה סדרי עולם וגרמה לכולנו, מרצון או שלא מרצון, להרהר באפשרות של שינוי קריירה: מי שפוטר או הוצא לחל"ת, מי שהתחיל לעבוד מהבית ונוכח לדעת שאפשר להתנהל גם בצורה אחרת, ומי שהרעיון התגלגל במוחו עוד לפני הקורונה. המציאות הוכיחה ביטחון תעסוקתי אינו ביטחון אמיתי וכדאי שננצל את ההזדמנות והלגיטימציה לעצור, לקחת את הזמן ולבחון את האפשרויות לשינוי קריירה.

מה זה אומר לעשות שינוי קריירה?

אנשים רבים נוטים לחשוב ששינוי קריירה מחייב בהכרח עזיבת מקום העבודה הנוכחי, הסבה מקצועית והתחלה מחדש. זה נתפס בעיניהם כמאיים וגדול עליהם בכמה מידות ולכן הם מוותרים מראש ונשארים במקום הנוכחי שלהם. אי הקשבה לקול הפנימי ולחלומות גורר תסכול, אכזבה והמשך חיים לא מספקים.
חשוב להדגיש שינוי קריירה לא חייב להיות שינוי של 180 מעלות. התהליך עצמו הוא החשוב. ייתכן שבסיומו של התהליך תחליטו להישאר בדיוק במקום בו אתם נמצאים, או לעשות שינוי קטן. העיקר הוא שהגעתם למסקנה לאחר חשיבה ובחינה מסודרת ומתוך שלמות פנימית.

מנעד רחב של אפשרויות

שינוי קריירה יכול להיות הכרה בצורך לשינוי במרכזיות ובמקום שהקריירה תופסת בחיים שלכם. יתכן שתהליך הבירור יבהיר לכם שהדבר הנכון עבורכם הוא להישאר בתפקיד הנוכחי ו/או במקום העבודה הנוכחי, או אפילו לצמצם את היקף ואינטנסיביות העבודה מאחר ואינה עיקר העניין שלכם בחיים. במקרה הזה תתמקדו בלבנות לעצמכם עולם תוכן שלם של פעילויות בזמנים מחוץ לשעות העבודה.
שינוי קריירה יכול להיות החלטה להמשיך ולעסוק בעיסוק הנוכחי, תוך ביצוע מספר קטן של התאמות ודיוקים. לדוגמה: תישארו בתפקיד הנוכחי ובמקום העבודה הנוכחי, אבל תוסיפו או תפחיתו תחומי אחריות ועניין.
שינוי קריירה יכול להיות שתעדיפו להמשיך לעבוד בתחום הנוכחי, אך בתפקיד אחר. כאן תצטרכו לבדוק האם אתם רוצים ויכולים להמשיך ולעבוד במקום העבודה הנוכחי או מעדיפים לעבור למקום עבודה אחר. ההעדפה הזו תדרוש מכם להחליט וליישם שינויים במציאות החיים הנוכחית שלכם, אך שינויים אלו הם מינוריים ביחס למקרים הדורשים הסבה מקצועית ומעבר לעולם תוכן שונה לחלוטין.


לעומת כל סוגי שינויי הקריירה שצוינו עד כאן, ישנו שינוי קריירה המהווה אתגר ושינוי מהותי: שינוי תחום העיסוק. זוהי החלטה משמעותית הפותחת דלת לתהליך בירור אישי, הדורש מחוייבות, סקרנות, עבודת חקר ומאמץ. במהלכו תזכרו בחלומות ושאיפות מהעבר, תיחשפו לתחומים ותפקידים חדשים שהתווספו במהלך השנים ותבחרו תפקיד או תפקידים שמסקרן אתכם להמשיך ולבחון.


בסיום הסינון, תדעו מהו התפקיד שבו אתם רוצים להתמקד וזה יהיה היעד שלכם. בשלב הזה יתכן ויתעוררו בכם קולות פנימיים מחלישים שידגישו את הפער בין הנקודה בה אתם נמצאים כעת לבין המקום אליו אתם רוצים להגיע. חשוב שתקשיבו לקולות האלה, ותמצאו מענה להתנגדויות הפנימיות וגם לתגובות שתקבלו מהסביבה הקרובה.


חשוב למפות את המשמעויות בצורה יסודית, משום שרק כך תוכלו לדעת האם וכיצד ניתן לגשר על הפערים. מתוך המשמעויות, תיגזר רשימת פעולות שעליכם לעשות כדי להתקדם להשגת היעד שבחרתם לעצמכם. רשימה זו היא הבסיס לתוכנית הפעולה שתכינו לעצמכם. אין זה אומר שחייבים מיד לנקוט בפעולה, אך כפי שציינתי בתחילה, כדאי לנצל את ההזדמנות הגלומה בתזמון הנוכחי לבניית תוכנית פעולה מדויקת ומפורטת, אותה תוכלו ליישם בכל זמן שתרצו

חושבים על שינוי קריירה?
קבלו ממני שיחת מיקוד ללא עלות

למה לעשות שינוי קריירה?

המוח לא אוהב שינויים, הוא אוהב שגרות ורוטינות. זו הסיבה שבדרך כלל תעדיפו להמשיך בשגרת החיים הנוכחית שלכם, ולהימנע מלעשות שינויים, גם כאשר ברור לכם שזו לא המציאות שאתם רוצים לעצמכם או למשפחה שלכם.
שינוי קריירה בפרט, קשה ליישום גם אם בחרתם בו מיוזמתכם וגם אם נכפה עליכם, אבל אתם חייבים לעצמכם את הבדיקה וההתנסות. הניסיון המצטבר מראה שבמהלך הדרך יפתחו עבורכם כיוונים ורעיונות חדשים. אלה ייצרו רגשות חיוביים של שמחה, התרגשות ותשוקה, ורגשות אלו יתנו לכם אנרגיה ודרייב לבצע שינוי קריירה ולהתמיד בו.

דיוק ובהירות בתהליך שינוי קריירה

מרכיב הכרחי בתהליך שינוי קריירה, הוא הגדרה ברורה ומדויקת של המטרה אליה אתם שואפים. נכון שאין לכם שליטה על התוצאה הסופית, אך בהחלט יש לכם שליטה על הפעולות שתעשו כדי להגיע לשם. 

סביר שלפני וגם בתחילת התהליך, חשתם בלבול, דאגה, פחד ואולי גם חוסר אונים, פחד מכישלון, אובדן פרנסה, אובדן מעמד. אך כאשר תגיעו לשלב בו המטרה ברורה לכם והדרך המדויקת כיצד לממש אותה פרושה בפניכם, תחושו תחושת בהירות. זו תחושה חשובה מאוד, שמביאה איתה רוגע, שמחה, נחישות ותחושות נוספות שיקדמו אתכם בדרך להצלחה. 

התוכנית המדויקת תאפשר לכם לדעת בכל נקודת זמן מה עשיתם, ומה עוד אתם נדרשים לעשות. את הדרך תעשו בצעדים קטנים שיביאו הצלחות קטנות. ההצלחות הקטנות יאספו לכדי הצלחות גדולות יותר שיביאו בסופו של דבר את התוצאה הרצויה. 

עם כל הצלחה יתעצם הביטחון העצמי שלכם ותגדל תחושת המסוגלות. מה שיגרום לכם להמשיך לפעול, וכך, בתנועה ספירלית, תמשיכו ותעשו פעולות נוספות שישפרו עוד ועוד את הביטחון העצמי ואת תחושת המסוגלות שלכם עד להשלמת התוכנית והשגת היעדים והמטרות.  

איך מתחילים שינוי קריירה?

התחלת השינוי היא בהתבוננות פנימה ומענה על שאלות:

  • מהי המציאות הנוכחית שלכם?
  • האם אתם מרוצים מהחיים האישיים והמקצועיים שלכם? ממה כן? ממה לא?
  • האם אתם מבצעים את התפקיד שלכם בצורה טובה?
  • מה הסיבה האמיתית שבגללה התחלתם לחשוב על שינוי קריירה?
  • מה התכונות והחוזקות שלכם?
  • מה הניסיון והקשרים שצברתם?
  • איך הייתם רוצים שהחיים שלכם ייראו בעוד שנה או חמש שנים מהיום?
  • מה צריך לקרות כדי שתשיגו את השאיפות שלכם?
  • מה אתם מוכנים לעשות כדי להשיג את החיים האלה?

מפת חשיבה ככלי להתבוננות פנימית בשינוי קריירה

ישנן דרכים רבות ושונות לעשות את תהליך הבירור הזה. אחת מהן היא שיטת מפת החשיבה, או בשמה המקורי: "MIND MAPPING".

מהי מפת חשיבה?

מפת חשיבה היא כלי לתיעוד וארגון תהליכי חשיבה בצורה גרפית, שפותח ע"י טוני בוזן (Tony Buzan), שהיה מומחה לחקר המוח, חשיבה, זיכרון ויצירתיות. הוא חקר את התנהלותם של גאונים דוגמת איינשטיין, דיסני ובטהובן ומצא שהם השתמשו באלמנטים של צבע, קווים מעוגלים, מילים ותמונות על מנת לנתח ולהמחיש לעצמם מהי הדרך הנכונה לפעול.

ניתן להשתמש במפת חשיבה בכל שאלה או נושא שרוצים להעמיק או לפתח. כך מתאפשר לפשט נושאים מורכבים ולהתייחס לדברים גם במבט העל שלהם וגם בפרטים הקטנים. מפת החשיבה מתמקדת במונח מרכזי אחד וממנו יוצאים עוד רעיונות המקשרים למונח הזה. מכל רעיון חדש יוצאים תתי ענפים נוספים והצורה הסופית המתקבלת היא של עץ רעיונות.

כל ענף ראשי והענפים המשניים שיוצאים ממנו ייצבעו באותו צבע, כך מתקבל מיפוי ויזואלי שלעין קל לשייט עליה ולמוח קל לזכור. הקווים המעוגלים משדרים למוח גמישות ונקלטים בצורה טבעית ויעילה יותר בזכרון טווח ארוך. החזותיות של המפה תורמת להתקדמות בחשיבה, להבנת משמעויות, הקשרים וחיבוריות בין נושאים.

איך תכינו מפת חשיבה?

  1. קחו דף לבן חלק, ושימו אותו לרוחב. למה דף חלק? כי כך לא תגבילו את החשיבה שלכם.
  2. במרכז הדף, בתוך צורה, או כציור, רישמו את השאלה, האתגר, או המטרה.
  3. את הנושאים העיקריים שעולים לכם בהקשר למה שכתבתם במרכז הדף רישמו מעל הענפים העבים. 
  4. בכל ענף רישמו מילה אחת בלבד. כך נוצר הדיוק.
  5. מכל ענף עבה יסתעפו ענפים דקים נוספים, לפי כמות המילים הנוספות שעולות בראשכם, שהן השלמה או פירוט של המילה בענף העבה.
  6. התנועה היא מהמרכז החוצה. שימוש בציורים, תמונות וצבעים משפר את הדינמיקה של התהליך.

איך תשתמשו במפת חשיבה לטובת שינוי קריירה?

כל שאלה או תפקיד שאנחנו מתלבטים לגביו, יירשם במרכז הדף וממנו נוציא את הענפים העבים, בהם נרשום את האסוציאציות שעולות לנו. כאשר יש לנו מס' תפקידים אפשריים או כמה שאלות, נצייר עבור כל אחד מהם מפת חשיבה נפרדת.חשוב להקפיד על תהליך בסגנון סיעור מוחות – לרשום כל רעיון שעולה ולא לבטל אותו מראש.
לדוגמה:
רישמו במרכז את השאלה: "היכן אתם רוצים להיות בעוד 5 שנים?", הענפים העבים יכולים להיות התחומים השונים בחייכם, כמו עבודה, בית ועוד. מענף "עבודה" ייצאו ענפים דקים המתייחסים לאספקטים של העבודה: סוגי עבודות, סוגי הכשרות וכו'. מכל סוג עבודה ייצאו שוב ענפים דקים וכך הלאה והלאה עד שהתמונה תהיה שלמה בעיניכם.

היצירתיים שביניכם יכולים לפעול עפ"י השיטה המקורית של בוזן, ולבנות את המפה בצורה ידנית תוך שימוש בצבעים, ציורים או תמונות.
חובבי הדיגיטל והטכנולוגיות יכולים להשתמש בתוכנות דוגמת XMIND או GLIFFY ואחרות, המאפשרות לבנות מפות ממוחשבות שגם אותן ניתן לעצב בצבעים וצורות ולשתף עם אנשים נוספים.

הכנתם מפת חשיבה, מה עם שינוי הקריירה?

בסיום התהליך יהיה בידכם עץ ובו רעיונות ומשימות, ואתם תחושו את הבהירות עליה דיברנו קודם. עכשיו אתם מוכנים לשלב הבא של תרגום העץ לתוכנית עבודה מסודרת ומדויקת, עם משימות ולוחות זמנים. תוכנית שתאפשר לכם לצאת לדרך ולהתחיל בשינוי הקריירה שלכם!

נשמע לכם מסובך מדי? אתם מוזמנים ליצור איתי קשר ואשמח ללוות אתכם בכל אחד משלבי תהליך שינוי הקריירה שלכם עד להצלחה מלאה!

מכיר מישהו שהמסר הזה יכול לעניין אותו? תהיה חבר ותשתף

 

מידי שבוע אני מעלה תכנים מעניינים על אנשים, קריירה ותעסוקה

מוזמנים גם להקשיב לפודקאסטים שלי באתר, או בפלטפורמה בה אתם מקשיבים לפודקאסטים: ספוטיפיי,  יוטיובאפל פודקאסטגוגל פודקאסט וכו'

4 Responses

    1. אכן, זו הסיבה שהיה חשוב לי לכתוב על הנושא הזה.
      הכלי של מפת חשיבה הוא מאוד זורם ואינטואיטיבי בעיני,
      ומייצר בהירות.
      כמובן שישנם כלים ושיטות נוספות שמסייעים בתהליך

    1. תודה יעל,
      שמחה שאהבת. מאחלת לך הצלחה בדרכך העסקית החדשה.
      אני לשירותך בכל שאלה או התלבטות 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חושבים על שינוי קריירה?
קבלו ממני שיחת מיקוד ללא עלות
גילי פיינשטיין מאמנת לשינוי קריירה - רעיונות לשינוי

היי! אני מעלה לאתר שלי תכנים רבים בנושא קריירה ואפקטיביות בעבודה, שממש חבל לפספס!

מלא.י כאן את המייל שלך

וכך נוודא שתשמע.י ממני בכל פעם שתוכן חדש, מקורי ואיכותי יעלה לאתר. מבטיחה לא להציק יותר מדי 🤞
גילי 🙂

דילוג לתוכן