למסיבת בת או בר המצווה של הילד.ה שלכם אתם מתכוננים?
לארוחת שבת עם חברים? לטיול הבא לחו"ל?
ומה לגבי ראיון העבודה שלכם?
אליו אתם מתכוננים?
ואם כן, עד כמה אתם עושים זאת ברצינות?
"שמחה לעדכן אותך שהראיון עבר מצוין. נראה לי שעשיתי עליהם רושם טוב. ציינתי את כל הדגשים שהכנתי מראש עפ"י הטיפים שלך.
בראיונות הקודמים באתי ללא הכנה מוקדמת, פשוט אמרתי מה שנראה לי לנכון באותו הרגע וסביר להניח שזה מה שהכשיל אותי בקבלה לעבודה."
ראיון העבודה הוא הזדמנות עבורינו, בדיוק כפי שהיא עבור המראיין, לבדוק את ההתאמה ההדדית. אם נעשה עבודת הכנה טובה ונחקור אודות החברה אליה אנחנו מתמיינים, יכול להיות שנשמח לגלות שהיא מקום שאנחנו רוצים לעבוד בו, אבל יכול להיות גם שלא…
ככל שנעשה עבודת הכנה יסודית ומעמיקה יותר, נפחית את התחושות הטבעיות של מתח, עמימות וחוסר וודאות, נהיה נינוחים יותר והתנהלותינו בשיחה עצמה תהיה טובה יותר.
גם המראיין יוכל להתרשם לחיוב ממידת המוטיבציה שלנו והרצינות שבה אנחנו מתייחסים לחברה ולתפקיד המוצע.
סביר להניח שבמהלך החקר גם יעלו שאלות שהתשובות שנקבל עליהן ישפיעו על ההחלטה הסופית שלנו לגבי המשך התמיינות לתפקיד.
בכל מקרה, הכנה לריאיון היא דבר חשוב ומשמעותי שיכול להשפיע באופן משמעותי על קבלת התפקיד בפועל.
כיצד נתכונן?
- נאסוף מידע אודות החברה/ הארגון – חשוב שנדע פרטים על הארגון בו אנחנו מתעתדים לעבוד. האם נהיה גאים לעבוד בו? האם הוא תואם את הערכים שלנו? לשם כך נאסוף מידע פורמלי על החברה כמו: תחומי ההתמחות שלה, מוצרים, הצלחות, לקוחות, מבנה ארגוני, מספר עובדים. וגם מידע א- פורמלי כמו תרבות ארגונית, אווירה ומאפייני אוכלוסיה: גילאים, וותק, מצב משפחתי וכו'.
- נברר פרטים לגבי התפקיד עצמו – חשוב שנבין מה נדרש על מנת להיות טוב בתפקיד מסוג זה? מהם האתגרים המרכזיים ומהם הקשיים הצפויים?
שתהיה לנו הבנה מעמיקה יותר לגבי דרישות התפקיד ומרכיביו מבחינה מקצועית וגם ניהולית: השיוך הארגוני, הסמכויות, הכפיפויות. הידע הזה יעזור לנו להעריך את מידת האטרקטיביות של התפקיד עבורינו וגם בהכנת רשימת השאלות שנשאל בראיון עצמו. נשיג זאת ע"י כך שנשוחח ונתייעץ עם אנשים מהחברה עצמה או מחברות אחרות שיכולים לשפוך אור על התפקיד והמשמעויות שלו.
- נאסוף מידע אודות השכר – חשוב לדעת, כבר בשלב הזה, האם רמת השכר תואמת את ציפיותינו, כך נתקדם בתהליך בבחירה מודעת, וגם נדע לענות על השאלה "מהן ציפיות השכר שלך?" מתוך ביטחון ובהצגת סכום שאנחנו יודעים שהוא ריאלי. אנחנו נשדר למראיין שאנחנו מבינים את השוק ונמצב את עצמינו כבעלי ערך עצמי גבוה, אך לא מופרז.
לשם כך נברר מראש סדרי גודל של השכר והתנאים הנלווים המקובלים לתפקידים דומים בשוק. הידע הזה ישמש אותנו גם בראיון הראשון וגם בהמשך, בשלב תהליך המשא ומתן לגבי התנאים שיוצעו.
- ניצור תמונה מאוזנת – כדי שנספר את הסיפור שלנו בביטחון, לא נאריך יתר על המידה ולא נסטה מהשאלה, אנחנו צריכים להתכונן מראש. לכן נרכז לעצמינו את ההישגים, מבלי להפליג יתר על המידה בשבחים, וגם את הקשיים בהם נתקלנו, התמודדויות לא פשוטות שעברנו. הצגה נכונה של הדברים תעיד עלינו כיצד נתמודד עם מצבים כאלה בעתיד. מיקוד שליטה פנימי הוא הגישה הנכונה: לקחת אחריות על כשלונות ולהימנע מלהאשים גורמים זרים: קרה כך וכך, אבל בעקבות זאת הבנתי שעלי לשפר את תגובתי בעתיד באופן הבא.
הצגת תמונה מאוזנת חשובה גם כאשר נישאל על הארגונים בהם עבדנו, על ממונים, וכפיפים. לעולם לא נשמיץ, ניתן את התמונה המורכבת על הצדדים החיוביים ועל הקונפליקטים (במידה וקיימים),כולל לקחים שלמדנו ומסקנות שהסקנו ונימנע מהתנהגות הנתפשת כחוסר לויאליות לארגון בו עבדנו.
- נבין מהו הערך המוסף שלנו – במיוחד בימים אלו, בהם התחרות על כל תפקיד היא רבה, חשוב שנשכנע את המראיין שכדאי לו להעדיף אותנו על פני המועמדים האחרים. איך נעשה זאת? ע"י הבלטת הערך המוסף שלנו. איך נדע מהו? ע"י כך שנבחן את היתרונות והחולשות שלנו, את נקודות ההתאמה שלנו לתפקיד, נבין מה מתוך הניסיון המקצועי/ ניהולי שלנו רלוונטי להצלחה בתפקיד הספציפי הזה. נחשוב על תפקידים שמילאנו במקומות העבודה הקודמים, על המערכות בהן עבדנו, תהליכים ו/או מוצרים שפיתחנו יזמנו והובלנו, הישגים משמעותיים. כמובן שיהיה לנו קל יותר לעשות זאת אחרי שחקרנו את התפקיד ואנחנו יודעים מהן הדרישות.
- נכתוב מראש את מה שאנחנו רוצים לומר – בראיון עצמו אנחנו רוצים להישמע ממוקדים, החלטיים וענייניים. כדי שזה יקרה כדאי שנחליט מראש מה נאמר בכל אחד מהשלבים של הראיון. אחרי שהחלטנו פשוט נעלה זאת על הכתב, נקרא שוב, נתקן, נקרא בקול רם ונעשה חזרות. אפילו מול המראה, או נקליט את עצמינו. זה יאפשר לנו לשפר משמעותית את אופן ההצגה שלנו. ייתכן שיפתיעו אותנו בשאלה שלא התכוננו עליה, אבל ההכנה הזאת תעזור לנו לצלוח גם את זה. התנסחות מוקדמת לגבי ההצגה העצמית ושאלות נפוצות ומקצועיות יתנו לנו נקודות מבט נוספות על עצמינו, ודרכים חדשות להעביר את המסרים שלנו.
- נחזק את הידע המקצועי שלנו – נכון שישנם מרכיבים רבים הנלמדים תוך כדי ביצוע התפקיד, אבל כדי להתקבל אליו אנחנו חייבים להציג את רמת הידע והבקיאות הנדרשים. חשוב לחזור על החומר ולהיות מוכנים למצב בו יישאלו שאלות מקצועיות או נידרש ממש להיבחן על החומר. את השלב הזה נוכל לעשות רק אחרי שנעשה בצורה מעמיקה את הבירור לגבי מהות התפקיד.
- נברר מי יהיה המראיין – כדאי לנסות ולברר מיהו האדם שיראיין אותנו: שמו ותפקידו בחברה, כך שנוכל לאסוף עליו פרטים. הדבר יפחית את חוסר הוודאות ויאפשר להתאים את התשובות שלנו לשאלות שעשויות להישאל. ראיון מול איש משאבי אנוש יתנהל באופן שונה מראיון עם מראיין מהתחום המקצועי.
- יצירת רושם ראשוני טוב – בשניות הראשונות נוצר הרושם הראשוני שישפיע על כל מהלך הראיון. לכן חשוב לתכנן גם את זה מראש: מה נלבש: להקפיד על הופעה נאה ומתאימה לארגון: לא פרובוקטיבית, לא בחליפה לארגון שמתלבשים בו קז'ואל.. לבוש שמתאים לאופי העבודה אליה רוצים להתקבל, הופעה נקייה ומסודרת. לבדוק מהם דרכי ההגעה וזמני ההגעה למקום, כך שנצא בזמן ונגיע בזמן, אפילו נקדים מעט. נחליט ונתרגל מראש משפט פתיחה טוב ושפת גוף נינוחה.
- התנהלות במהלך הראיון עצמו – זה הזמן להביא לידי ביטוי את כל ההכנה הטובה שעשינו. לחייך, להסתכל בעיניים, לנסות לייצר כימיה מוצלחת. לענות בצורה ממוקדת ושקולה על שאלות ולגרום למראיין להתעניין במה שיש לך לספר. חשוב להיזהר לא להשתלט על הראיון, אבל גם להראות עניין ולשאול את השאלות שהכנת מבעוד מועד או כאלה שעולות תוך כדי הראיון עצמו.
יש לכם שאלות נוספות?
מעוניינים בהכוונה אישית?
מוזמנים לתאם שיחת מיקוד ללא עלות וללא התחייבות