אִיקִיגַאי קריירה והחיים שלך

איקיגאי קריירה - בחור חושב על החיים

פעם אמרו לנו שכדאי שנהיה עו"ד, מהנדס או רופא. שנמצא מקצוע טוב ויציב, או לפחות מקום עבודה שייתן לנו ביטחון כלכלי ותעסוקתי, שנבנה לנו קריירה שתסדר אותנו עד הפנסיה.

אח"כ אמרו לנו שחשוב שנמצא עבודה בתחום שמעניין אותנו, כי כך נוכל להתמיד בקריירה ולהשקיע בה לאורך שנים. אח"כ אמרו "תשוקה" – תעשה משהו שבוער בך מבפנים כי רק כך תוכל לשרוד ולצלוח את כל הרגעים הקשים. אמרו לנו גם שכדאי שנעבוד במשהו שהיינו עושים אותו גם בחינם, כי זה אומר שיש לנו חיבור אליו ומשיכה טבעית ואח"כ אמרו לנו שאם נעבוד מתוך התשוקה שלנו לא באמת נצליח לעשות מזה קריירה, ובעצם עדיף שנבחר לעסוק במשהו שמאפשר לנו לתת ערך לעולם.

מבולבלים?

העבודה ממלאה חלק גדול מאוד מהיום והחיים שלנו בכלל. לא הגיוני שניתן לזה לעבור לידינו, שלא נתייחס לאיך אנחנו מרגישים עם החלק הזה בחיינו שנקרא עבודה וקריירה.

מה באמת נכון לעשות?

אני טוענת שהכי נכון קודם כל להחליט כיצד אנחנו רוצים שהחיים שלנו ייראו, ואחר כך למצוא את הדרך הנכונה לשלב בהם את העבודה שמתאימה לנו. כך נצמצם למינימום האפשרי את הסטרס שאנו חשים בחיינו, נרגיש שלמים ומסופקים בחיים שבנינו לעצמינו.

האמת שלא המצאתי את התפיסה הזו. היפנים חיים לפיה שנים רבות וקוראים לה בשם "איקיגאי". הם טוענים ש"האיקיגאי חבוי עמוק בתוך כל אחד מאיתנו", אך אזהרה – "מציאתו דורשת חיפוש סבלני".

משמעות המילה היא מציאת תכלית לחיים. הם טוענים ש"האושר טמון בפעילות המתמדת": מצא את סיבת הקיום שלך, כך שתהיה לך סיבה לקום בכל בוקר. הקפד לחיות את חייך בצורה הכי נכונה עבורך, כך שתחיה אותם בזרימה.

נתחיל מההתחלה

דן בוטנר בספרו "האזורים הכחולים", ציין 5 מקומות בעולם בהם תוחלת החיים גבוהה במיוחד: אוקינאווה-יפן, סרדיניה-איטליה, איקריה-יוון, לומה לינדה-קליפורניה וחצי האי ניקויה- קוסטה ריקה. מסתבר שגורמי המפתח לאריכות הימים במקומות אלו הם: תזונה בריאה, פעילות גופנית, מציאת תכלית לחיים (= איקיגאי) ויצירת קשרים חברתיים אמיצים עם חברים ובני משפחה.

אנשים בקהילות הללו מקפידים על ניהול זמן מיטבי המקטין סטרס, אוכלים מעט בשר ושותים מעט אלכוהול. הם אינם עושים פעילות גופנית מאומצת, אבל מקפידים על תנועה יומיומית ועבודה בגינות הירק שלהם.

הקטור גרסיה ופרנסס מיראייס, מחברי הספר "איקיגאי", בחנו באופן ספציפי את אוקינאווה, ובפרט את "כפר אריכות הימים" – האי בעל המספר הגבוה בעולם של אנשים בני 100 ומעלה.

אצל היפנים לא קיים מושג יציאה לפנסיה באופן בו הוא קיים אצלינו. הם שומרים על בריאות טובה וממשיכים להיות פעילים כמעט עד סוף חייהם. הם ישנים טוב, אוכלים בריא, עושים פעילות גופנית, עובדים ושומרים על חיי קהילה טובים.

חושבים על שינוי קריירה?
קבלו ממני שיחת מיקוד ללא עלות

מה הקשר לחיים שלנו כאן

סביר שאתם אומרים לעצמכם: "נשמע נחמד אבל מה הקשר לחיים שלנו כאן ועכשיו?"

בהחלט יש קשר. קחו את כל אחד מהתחומים האלה והתאימו אותו למציאות שלכם, באופן המתאים לכם. סגלו לעצמכם התנהלות שתשרת אתכם בבריאת החיים שאתם רוצים לעצמכם. התייחסו כמובן לתזונה, להרגלי השינה שלכם, למעגלים החברתיים שלכם וכמובן לעבודה.

לאחר שהחלטתם כיצד אתם רוצים שהחיים שלכם ייראו, אני ממליצה שתיקחו טבלת לו"ז שבועי ותתרגמו את השאיפות האלה לפעולות ממשיות שיתבטאו בחיי היום-יום:

  • רישמו את שעת הקימה שלכם, את משך ותוכן שיגרת הבוקר שלכם
  • רישמו את הזמנים בהם תעשו את הספורט שהחלטתם שמתאים לכם לעשות
  • שריינו זמנים לארוחת בוקר, צהריים וערב. החליטו מה אתם אוכלים ועם מי?
  • שריינו זמנים למפגשים עם בני-זוג/ ילדים/ חברים/משפחה מורחבת
  • רישמו את הזמנים שהחלטתם להקדיש לעבודה
  • שריינו זמן לעיסוק בתחביבים

כשתרגמתי את שאיפותיי לטבלת לו"ז שבועית הרגשתי שקט ושמחה. שקט – כי הבנתי שהרצונות והחלומות שלי הם לא משהו ערטילאי ובלתי מושג. ושמחה – כי מיד זיהיתי מה אני צריכה לעשות והבנתי שהדברים בהחלט יכולים לקרות.

על הקשר בין איקיגאי קריירה וסטרס

סטרס הוא חלק מאוד משמעותי בחיים המודרניים. אנחנו לא יכולים לשנות את העובדה הזו, אבל אנחנו יכולים לעשות התאמות בחיים שלנו כך שנתמודד נכון עם הסטרס הזה וכך נווסת ככל האפשר את השפעתו עלינו.

כמה מילים על סטרס: תגובת הגוף לסטרס קיימת עוד מהתקופה בה היינו צריכים להתגונן מפני חיות טרף. כאשר הגוף חש בסטרס הוא מפריש אדרנלין וקורטיזול.

האדרנלין מעלה את קצב הנשימה והדופק ומכין את השרירים לפעולה. הקורטיזול מגביר את ייצור הדופמין ואת רמת הסוכר בדם, הופך אותנו נמרצים ומאפשר לנו להתמודד עם אתגרים. לכאורה נשמע טוב, אבל בפועל, הימצאות בסטרס תמידי גורמת להשפעה ניוונית מצטברת על תאי המוח. סטרס מתמשך משפיע על תאי העצב הקשורים לזיכרון ומדכא שחרור הורמונים שהיעדרם עלול להוביל לדכאון, אי שקט, חרדה ויתר לחץ דם.

אבל סטרס הוא לא רק דבר רע. מחקרים הוכיחו שרמה נמוכה של סטרס, המאפשרת התמודדות עם אתגרים יומיומיים, וביצוע העבודה בצורה מאוזנת ומסורה דווקא מועילים לתוחלת החיים.

איקיגאי אומר שאנחנו לא יכולים להתייחס לעבודה במנותק ממכלול החיים אותם אנחנו רוצים לחיות. השאיפה שלנו היא לחבר בין הדברים כך שנהיה כל הזמן בזרימה הנכונה ובכיוון שבו אנחנו רוצים להיות.

תוך כדי הכתיבה אני שומעת אתכם אומרים לי: "על מה היא מדברת? למי יש זמן וכח להיות בזרימה, לחשוב איקיגאי וכל הדברים שכתבת עליהם?", אתם צודקים, אבל חלקית.

כשאנחנו נגררים למציאות של החיים ולא מאפשרים לעצמינו לעצור רגע ולנהל אותם במקום להתנהל, באמת עולה השאלה הזו והפיקפוק. אבל אם תסתכלו על אנשים מצליחים, אנשים שמרוצים מהחיים שלהם תגלו שהם מתנהלים באופן שמבטא את האיקיגאי הזה.

אני לא אומרת שאנחנו יכולים לחיות את החיים של אותו יפני בן 100 שגר באוקינאווה ועובד בשדות. אני אומרת שאנחנו בהחלט יכולים לקבל השראה וליישם את מה שמתאים עבורינו.

אז מה ניתן לעשות כדי להיות באיקיגאי?

יש לדאוג לגוף ולנפש:

  • עיסוק באימון מוחי – תאי העצב מתחילים להזדקן בשנות העשרים של חיינו, אבל התהליך מואט בזכות פעילות שכלית, סקרנות ולמידה. כאשר המוח עובד עפ"י רוטינות ידועות, הוא אינו מייצר תאי עצב חדשים. התמודדות עם מצבים חדשים, למידת דבר חדש בכל יום, משחקים ואינטראקציה עם אנשים אחרים, הן שיטות למניעת הזדקנות המוח.
  • יוגה, מדיטציה ומיינדפולנס הן שיטות טובות להקטנת תחושת סטרס.
  • ביצוע פעילות גופנית להקטנת אורח חיים יושבני: הליכה יומיומית של 20 דק' לפחות, עליה במדרגות במקום במעלית, השתתפות בפעילות ספורטיבית קבוצתית.
  • אכילת פירות במקום חטיפים, ובכלל אכילה בריאה
  • השתתפות בפעילות חברתית או פעילות פנאי במקום ישיבה מול הטלויזיה
  • הקפדה על של 7-9 שעות שינה – מעבר לכך תחושו מנומנמים
  • משחק עם ילדים ו/או חיות מחמד
  • שימוש בגישה חיובית ומודעות ריגשית להתמודדות טובה עם אתגרים, לא להיכנע לקשיים ומכשולים.

ובאופן ספציפי על איקיגאי קריירה והחיים שלנו

ראו את -4 המימדים בתרשים:

איקיאי קרירה והחיים שלך

מה אתם אוהבים? מה אתם עושים היטב? למה העולם זקוק? מה שישלמו לכם עבורו?

כל מימד כזה הוא עיגול בפני עצמו והמימדים חופפים בחלקים מסוימים. החלק האמצעי שבו ישנה חפיפה בין כל המימדים הוא המקום שבו נהיה באיקיגאי.

אלה השאלות שאתם צריכים לשאול את עצמיכם, והתשובה שתקבלו תסייע לכם להגיע לאיקיגאי בקריירה.

אשתף אתכם בניסיון שלי, שמראה שלעיתים גם שינוי קטן יכול לעשות הבדל גדול:

במשך שנים עבדתי בתפקיד תובעני ומלחיץ. הלחץ הזה השפיע על השינה שלי (יותר נכון על חוסר השינה שלי), הבריאות והתחושה הכללית. למרות זאת, אהבתי מאוד את מה שעשיתי, הייתי טובה במה שעשיתי והרגשתי שאני נמצאית במקום הנכון מבחינתי. לא היה ספק בערך שנתתי לעצמי ולקהילה שסביבי, אך היה צורך דחוף להפחית את הסטרס. הפיתרון שעבד עבורי היה תרגולי צ'י קונג* – שעה בשבוע זה הכל.

כבר מעל 10 שנים ברציפות אני מתרגלת שעה בשבוע צ'י קונג. מספר שבועות מתחילת האימונים התחלתי לחוש בהשפעה המרגיעה והמיטיבה על סופי השבוע, ובהמשך גם על מהלך השבוע עצמו. השינה השתפרה פלאים וכן הבריאות ומצב הרוח.

אז לסיכום,

  • הדרך הנכונה לחיים טובים היא להבין את התכלית והייעוד שלנו. לכל אדם יש ייעוד וכאשר יממש אותו יחיה בזרימה ואיקיגאי.
  • חשוב להגדיר יעדים ברורים וממשיים בתחילת הדרך, אך גם לדעת לשחרר כשאנחנו מתחילים בעשייה עצמה, כדי שהחשש מאי השגת היעד לא יחסום אותנו מלהתקדם.
  • כדאי לקחת על עצמינו מטלות שיש לנו סיכוי להשלימן אך הן דורשות שנצא מעט מאזור הנוחות שלנו – כך נחווה אותן כאתגרים הניתנים לביצוע, נקטין תחושות כישלון וסטרס ונאריך את תוחלת החיים שלנו.
  • חשוב להתמקד כל פעם במטלה אחת ולהתעלם מהסחות דעת.

כפי שאמר ניטשה: " מי שיש לו איזה "למה" שלמענו יחיה, יוכל לשאת כמעט כל "איך".
בהצלחה !

*צ'י קונג – תרגול של הרגלי נשימה, לימוד יציבה, גמישות גופנית וריכוז מחשבתי. התרגילים מפעילים את המרידיאנים הקיימים בגוף, מניעים את הצ'י שבגוף ומשפרים את מצב הגוף והנפש והזיקה ביניהם.

מכיר מישהו שהמסר הזה יכול לעניין אותו? תהיה חבר ותשתף

 

מידי שבוע אני מעלה תכנים מעניינים על אנשים, קריירה ותעסוקה

מוזמנים גם להקשיב לפודקאסטים שלי באתר, או בפלטפורמה בה אתם מקשיבים לפודקאסטים: ספוטיפיי,  יוטיובאפל פודקאסטגוגל פודקאסט וכו'

2 תגובות

  1. את מתארת וכותבת מאד יפה ובאמת החיים היום מלאי לחצים מסוגים שונים. מירוץ בלתי נגמר. גם אני עצרתי רגע ושיניתי כיוון התחלתי לעשות משהוא שקרוב לליבי ונותן סיפוק, ושוב אהבתי את מה שעשיתי קודם וגם הייתי טובה, אבל קמתי כל בוקר למסגרת שלא אני החלטתי מה לעשות בה. היום אני נהנית מהעשיה שלי וקמה עם מלא אנרגיה ליום חדש.

    1. תודה אורלי על השיתוף!
      אני שמחה שעשית את השינוי ומצאת שהוא טוב עבורך.
      וגם שמחה שאהבת את הפוסט.
      מאחלת לך המשך הצלחה והנאה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חושבים על שינוי קריירה?
קבלו ממני שיחת מיקוד ללא עלות
גילי פיינשטיין מאמנת לשינוי קריירה - רעיונות לשינוי

היי! אני מעלה לאתר שלי תכנים רבים בנושא קריירה ואפקטיביות בעבודה, שממש חבל לפספס!

מלא.י כאן את המייל שלך

וכך נוודא שתשמע.י ממני בכל פעם שתוכן חדש, מקורי ואיכותי יעלה לאתר. מבטיחה לא להציק יותר מדי 🤞
גילי 🙂

דילוג לתוכן