"בהירות" זה (כמעט) כל הסיפור

לאנשים יש דרכים שונות לומר לי שהם צריכים בהירות. ברוב המקרים הם לא משתמשים במילה עצמה, אבל הסיפור שהם מספרים מלמד שזה בדיוק מה שחסר להם.

כל אחד מתאר זאת קצת אחרת, אבל בסופו של דבר עולות המילים: עומס גדול, סטרס, תסכול, חרדה. חשש, דיכאון, פחד, חוסר וודאות. הם מודים שהם יודעים מזה זמן רב שהם צריכים לעשות שינוי, אבל מרוב שהם מוצפים אין להם מושג מאיפה להתחיל ומה לעשות.

בקיצור, הם מבולבלים.

כל אחת מהתחושות שהם מתארים מעידה על כך שהם נמצאים במצב של חוסר בהירות המונע מהם להתקדם.

אפשר להקביל זאת לנסיעה ברכב במזג אוויר סוער: ברקים, רעמים, ערפל וגשם שוטף. הוישרים פועלים במהירות גבוהה ולמרות זאת רואים מקסימום חצי מטר קדימה. אין ברירה אלא להאט את מהירות הנסיעה, להיות דרוכים כל הזמן ולהשתדל לא לעשות טעויות בדרך.

איך מזהים שאנחנו מבולבלים?

קורים לנו לפחות אחד מהדברים האלה:

* אנחנו משנים את דעתנו כל הזמן, יש לנו ספקות לגבי ההחלטות שלנו, אולי לא החלטנו נכון. 

* אנחנו בתחושת עומס מתמיד כי יש לנו המון משימות לעשות בנושא, אבל בפועל אנחנו לא עושים אף אחת מהן. 

* אנחנו מתקשים להחליט, נמנעים מלעשות פעולות שיקדמו אותנו בכיוון הרצוי. 

* כל דבר מסיח את דעתינו ומפריע לנו להתרכז באותו נושא שאנחנו לא סגורים לגביו. 

* אנחנו מרגישים תחושה כללית של עומס, סטרס, חרדה ותסכול.

יש תקווה

החדשות המשמחות הן שתחושת הבילבול הראשונית היא דווקא סימן טוב. כי כל עוד אנחנו פועלים מתוך ההרגלים הקיימים שלנו, אנחנו נמצאים בידוע והמוכר ולכן לא חשים בילבול. כדי לעשות שינוי חייבים לחוות בלבול בתחילת הדרך. זהו השלב הראשון בתחילתו של כל שינוי.

בהירות

במצבים שתוארו לעיל נשאף לבהירות. ליכולת לראות את התמונה בכללותה כמו שהיא ללא כחל וסרק, כדי שנוכל "לפזר את הערפל", לנתח ולהבין עם מה אנחנו מתמודדים ובהתאם לחשוב, לתכנן ולקבל החלטות להמשך. כך נוכל להגיע במהירות רבה יותר ובדיוק רב יותר להחלטה ולפתרון רלוונטיים. הצעד הראשון להשגת הבהירות הוא להתמקד ולהגדיר מה בדיוק מבלבל אותנו, אח"כ נתקדם לפיתרון בעזרת שאלות הבהרה.

מה מאפשרת בהירות?

הגדרת הבעיה באופן מדויק יוצרת שקט נפשי, מאפשרת עצירה, בחינת המצב והתארגנות להמשך בצורה מסודרת ומובנית. כך נראה בצורה ברורה את המציאות הנוכחית ואת המציאות העתידית שאנחנו רוצים לברוא לעצמינו. ובעיקר, נוכל לשרטט את הדרך שתוביל אותנו לשם.

ההחלטות יהיו שקולות והגיוניות יותר, תחושת המסוגלות תעלה וגם המוטיבציה.

ובשפת WAZE

אנחנו רגילים ליסוע לצפון דרך כביש 2. מכירים את התוואי, המכשולים שבדרך, נקודות העצירה, הנוף המשתקף בדרך, נקודות מועדות לפקקים ואת הזמנים שלוקח לנו להגיע ממקום למקום.  אבל מסתבר שאפשר להגיע לאותו יעד בדרך אחרת טובה יותר, מהירה יותר ופנויה יותר, למשל כביש 6. מה שהבהירות והמודעות- (אבל זה נושא לפוסט אחר) מאפשרות לנו, זה להיפתח לאפשרות שכביש 6 עדיף ולבחון האם וכיצד אנחנו עוברים להשתמש בכביש הזה.

האם יצירת בהירות היא שלב הכרחי?

בעיני כן. מניסיוני בתחום שינוי קריירה אנשים שמדלגים על השלב הקריטי של יצירת הבהירות לא מצליחים להגדיר במדויק את בעיות השורש שלהם, ולכן גם לא באמת פותרים אותן… ואז הם נשאבים ללופ של החלטות פזיזות ובחירת תפקידים שלא ממלאים את הצורך האמיתי שלהם.

חשוב לציין שיצירת בהירות חשובה ונדרשת בכל תחום בחיים ולא רק בתחום הקריירה.

האם נידרש לאורך חיינו לחזור על תהליך הבירור?

סביר להניח שכן.

בכל פעם שנחוש בלבול, כאשר הדברים לא יהיו נהירים לנו ונתקשה לקבל החלטה ו/או לבצע אותה. אבל אז כבר תהיה בידינו שיטה וכל מה שנצטרך לעשות הוא לחזור על השלבים שעשינו בהתמודדות הראשונה.

לא בטוחים ששינוי קריירה זה הדבר הנכון עבורכם? לחצו כאן ותקבלו את המדריך החינמי שלי "למה לא לעשות שינוי קריירה".

מכיר מישהו שהמסר הזה יכול לעניין אותו? תהיה חבר ותשתף

 

מידי שבוע אני מעלה תכנים מעניינים על אנשים, קריירה ותעסוקה

מוזמנים גם להקשיב לפודקאסטים שלי באתר, או בפלטפורמה בה אתם מקשיבים לפודקאסטים: ספוטיפיי,  יוטיובאפל פודקאסטגוגל פודקאסט וכו'

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חושבים על שינוי קריירה?
קבלו ממני שיחת מיקוד ללא עלות
גילי פיינשטיין מאמנת לשינוי קריירה - רעיונות לשינוי

היי! אני מעלה לאתר שלי תכנים רבים בנושא קריירה ואפקטיביות בעבודה, שממש חבל לפספס!

מלא.י כאן את המייל שלך

וכך נוודא שתשמע.י ממני בכל פעם שתוכן חדש, מקורי ואיכותי יעלה לאתר. מבטיחה לא להציק יותר מדי 🤞
גילי 🙂

דילוג לתוכן